Az tamah çok ziyan getirir ne anlama gelir?
Az tamah çok ziyan getirir atasözü ne anlama gelir?
Az tamah çok ziyan getirir atasözü ne anlama gelir?,
Buraya kadarki açıklamalara göre Az tamah çok ziyan getirir atasözünü, 'aşı- rı hırs ve aç gözlülük [insana] çok zarar verir' biçiminde anlamak mümkündür. Tama mı tamah mı?
Tama mı tamah mı?,
(Uludağ, 1991: 223) Çoğunlukla hırsla eş anlamlı kullanılan tama' (tamah) da sözlükte; “doymazlık, çok isteme, aç gözlülük” anlamındadır. Haris ve tamahkâr ise hırslı, açgözlü demektir. Tamah etmez ne demek?
Tamah etmez ne demek?,
Tamah etmek, başkasının parasına ya da malına göz dikmek, elindeki ile yetinmemek anlamına gelir. Bu fiilin paraya tamah etmemek şeklinde kullanıldığını da görürsünüz. Paraya tamah etmemek, paraya tenezzül etmemek anlamına gelir. Atasözü ne ifade ediyor?
Atasözü ne ifade ediyor?,
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır. Tamah ne demek din kültürü?
Tamah ne demek din kültürü?,
Şairlerin tezkirelerinde ve divanlarında, özellikle taşlama ve hiciv türündeki eserlerinde sıklıkla kullandığı tamah etmek kelimesinin ilk anlamı açgözlülüktür. Elindekilerin kıymetini bilmeyen, hiçbir şekilde ihtiyacı olmamasına rağmen her zaman daha fazlasını isteyen kişiler ise tamahkar olarak nitelendirilir. Tama ne demek tarih?
Tama ne demek tarih?,
Moğolca ve Tunguzca Tama sözcüğü toplanmak, bir araya gelmek manaları içerir. Türkçede Tam kökü yakmak anlamı da taşır ve Tamız, Tamur gibi sözcükler bu anlamı ihtiva eder. Aza tamah etmeyen çoğu bulamaz anlamı nedir?
Aza tamah etmeyen çoğu bulamaz anlamı nedir?,
Türk Dil Kurumuna göre aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünün anlamı şu şekildedir; bir insanın çok olanı elde etmesi için az olana kanaat getirmesi gerekir. Eğer bir insan karşısına çıkan küçük bir fırsatı geri teperse, ileride karşısına çıkacak olan büyük fırsatları da elinin tersiyle itmiş olur. Tamahkar hangi dil?
Tamahkar hangi dil?,
Tamahkâr kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Azla yetinmemek ne demek?
Azla yetinmemek ne demek?,
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi. Yetinmek ne anlama gelir?
Yetinmek ne anlama gelir?,
Öz Türkçe bir sözcük olan Yetinmek kelimesi ''yetmek'' fiilinden türetilmiştir. Dil devrimiyle birlikte hayatımıza giren ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan yetinmek kelimesi, elindekilerle mutlu olmasını bilmek, daha fazlasını istememek ve aza tamah etmek anlamına gelir.